In de loop van mijn jaren als arts merk ik steeds dat het besteden van tijd om de werking van het lichaam en organen echt goed uit te leggen, een groot verschil maakt. Niet in 10 minuten tijdens een spreekuur, maar door echt les te geven aan groepjes geïnteresseerden.
Tijdens sommige van deze presentaties (voor Corona) waren er soms zoveel mensen aanwezig dat er letterlijk niemand meer in het zaaltje paste. De deelnemers bestonden uit oudere mensen (waaronder ook mensen met geheugenproblemen), maar evengoed uit jonge mensen en zelfs collega’s die behoefte hadden om meer meer te leren over ‘versterken van weerstand’ of begrip van de werking van het hart of van een medicijnengroep.
Zin in kennis
Ik heb de afgelopen jaren steeds weer gemerkt dat mensen echt graag meer willen begrijpen. Mensen willen deze kennis echt opdoen, anders dan een beetje googlen op internet. Tijdens de presentaties zaten veel mensen met een opschrijfboek aantekeningen te maken, en stelden vragen. De meest gehoorde zin die wordt uitgesproken is ‘o, zit dat zo/als ik dat geweten had!’
Kortom, mensen willen gevoed worden met kennis is mijn conclusie. Pas dan kun je ook echt de motivatie opbrengen om zelf iets te veranderen. En er is zoveel te veranderen in de leefstijl van de meeste mensen. Begrip van het biologische ritme in je lijf, niet alleen als het gaat over slaap maar ook over bv spijsvertering helpt enorm. Weten dat je ‘oude genen’ het heel fijn vinden om soms uitgedaagd te worden en dat het hebben van een beetje honger, dorst of kou heel versterkend kan zijn. Het niet alleen fijn vinden om bij een groep te horen, maar ook de realisatie dat je daarmee absoluut gezonde jaren aan je leven toevoegt, helpt mensen (zelf) om ook in beweging te komen.
Preventie
Preventie is niet alleen een pilletje slikken dat je cholesterol omlaag brengt of het advies krijgen ‘u moet meer bewegen’. Het is vooral het aanbieden van kennis en begrip om daarmee mensen de kans te geven zelf conclusies te trekken over de inrichting van hun leven.
Soms denken mensen wel eens dat het te laat is om te leren of om aanpassingen te maken. Ze hebben immers al een ziekte als artrose, depressie of reuma. Maar ook als je 89 bent of als je jong en heel ziek bent, kun je vandaag ademhalingsoefeningen leren die je helpen minder angstig te voelen.
Het is tot slot heel interessant dat er gebieden in de wereld zijn waar mensen heel oud worden zonder klachten. Daar valt vast iets van te leren. Dat geldt ook voor de volkeren die nu nog dichtbij de natuur of die 160.000 jaar geleden leefden. Daar verschillen we helemaal niet zo veel van, maar onze leefgewoontes zijn extreem anders geworden. Welke invloed heeft dat op onze gezondheid en kunnen we weer wat meer leren van de wijsheid van mensen die gezonder oud worden?
Ook die kennis probeer ik mee te nemen in mijn nieuwe boek, mijn presentaties, groepen en workshops.