Boek

In 2021 ben ik begonnen met het schrijven van een boek over ‘Ouder worden’. Een boek over alles wat met ouder worden te maken heeft; van de werking van het lichaam, medische klachten, preventie, medicatie, welzijn en zingeving.

Het idee achter het boek is dat ik er steeds meer van overtuigd raak dat preventie begint bij het opdoen van kennis. Kennis over hoe je lichaam en geest werkt, hoe ziektes kunnen ontstaan en behandelingen hierop aansluiten en vooral wat je zelf kunt doen. Je kunt pas echt goed meedenken en meepraten met een hulpverlener als je goed begrijpt waar het over gaat. Voor deze kennis is het nooit te laat. Zelfs als je op hoge leeftijd bent, kan het heel relevant zijn om te begrijpen hoe je kunt voorkomen dat je last krijgt van spierzwakte of geheugenproblemen.

Ik heb dit boek geschreven samen met ongeveer 170 ouderen en een aantal collega’s. De jongste is 19 (een verpleegkundige in opleiding), de oudste is 93. Ook 65 collega’s zijn de teksten mee gaan lezen, variërend van een cardioloog en huisarts tot een dementieconsulent en ergotherapeute. Het was een fantastisch project om te doen, waar ik zelf ook heel veel van geleerd heb!

De afgelopen jaren heb ik regelmatig een presentatie verzorgd over een van de boekonderwerpen, bijvoorbeeld in een wijkcentrum of bibliotheek. Altijd erg leuk om te doen.

Het boek is op 19 april 2023 verschenen en in augustus lag de tweede druk al in de winkel. Het boek is ook te verkrijgen bij de betere boekwinkel, de bekende online winkels en bij uitgeverij Scriptum. De derde druk is verschenen in januari 2025.

Reacties van collega’s:

“Dit is een gids waarin werkelijk alles voorbijkomt”
Conny Helder, minister

“Prachtig boek, gelijk aangeschaft. Heb al heel wat van mijn medische vragen opgezocht. Vond direct wat ik zocht. Het boek is een geweldig naslagwerk.”
Gabriel Enkelaar

Ik ga dit handboek met veel interesse lezen
Jan Kremer, professor

“Ik heb eindelijk de tijd gevonden om rustig je prachtige boek te bekijken. Erg leuk om in te grasduinen, en een bron van kennis voor veel ouderen denk ik (en veel dokters). Ongelooflijk veel informatie staat er in. Ik hoop dat het veel gekocht wordt en de eigen regie van de ouderen zal versterken. Erg mooi.”
Henk Schers, hoogleraar huisartsengeneeskunde Nijmegen.

Net klaar met MBO4 en via het congres “Omgaan met complex gedrag in de ouderenzorg” in aanraking gekomen met Ester Bertholet. Ze heeft het boek “Vitaal ouder worden is zo gek nog niet” geschreven. Dit omvat bijna mijn hele opleiding tot verpleegkundige, wat een informatie en wat helder omschreven.
Gertjan Pols

Reacties van lezers:

“Helder geschreven, goede indeling en index om eenvoudig te zoeken”
“Zeer toegankelijk voor de gemiddelde lezer”
“Wat fijn, de ervaringsverhalen tussendoor en de oefeningen en tips”
“Heb net zolang zitten lezen, dat ik bijna vergeten ben om te gaan koken”
“Ik ga het her en der laten zien, want iedereen zou hier veel aan hebben”