Presentaties

De presentaties van Ester zijn altijd leerzaam, interactief en gezellig. Alle doelgroepen zijn mogelijk; een presentatie voor een groep ouderen in een wijkcentrum of seniorencomplex. Een presentatie voor hulpverleners als thuiszorgmedewerkers of huisartsen. Of een presentatie voor iedereen die maar interesse heeft, bijvoorbeeld in een theater of in een boekhandel. Mogelijke thema’s zijn:

Thema: vitaal ouder worden

Vanaf het moment van onze geboorte worden we ouder. Het is een proces dat ons hele leven doorgaat. Maar iedereen wordt anders ouder. Hoe kan dat eigenlijk en wat is ouder worden precies? We hebben veel meer invloed op de manier waarop we ouder worden dan de meesten van ons zich realiseren. Tijdens deze presentatie reizen we naar de Blue Zones (vijf regio’s in de wereld waar mensen heel gezond ouder worden) en leren we van onze verre voorouders en natuurvolkeren. U krijgt verrassende informatie en een nieuwe blik op uw gezondheid!

Thema: (preventie van) ouderdomsklachten

Presentatie over een medisch onderwerp gericht op de (preventie van) ouderdomsklachten zoals ‘slechtziendheid’, ‘duizeligheid’, ‘incontinentie’ of ‘slaapproblemen’. U kunt veel meer zelf aanpakken en voorkomen dan u denkt!
De lijst met mogelijke onderwerpen is lang, (bijna) alles is mogelijk. U kunt inspiratie opdoen in de inhoudsopgave van het boek dat Ester geschreven heeft ‘Vitaal ouder worden is zo gek nog niet’ (uitgave voorjaar 2023)

Thema: behandelwensen, hoe bepaal je die?

Het nadenken en opschrijven van behandelwensen vinden veel mensen lastig om te doen. Ook hulpverleners vinden het vaak een moeilijk onderwerp om met hun patiënten of cliënten te bespreken. Maar met duidelijke handvatten en uitleg blijkt deze materie minder complex te zijn dan de meeste mensen denken. Het Behandelpaspoort (of een andere wilsverklaring) kan hierbij een mooi handvat zijn.

Thema: duurzaamheid en milieu in relatie tot gezondheid

Maatregelen die maken dat u zelf gezonder wordt, hebben vaak ook een positieve invloed op de natuur. U kunt bijvoorbeeld keuzes maken met uw voeding of met medicatie of behandeling waar ook het milieu beter van wordt. Wist u bijvoorbeeld dat u invloed kunt hebben op het ontstaan van dementie door gezondere en meer milieuvriendelijke keuzes te maken? Laat u informeren zodat u deze belangrijke stapjes voor uw eigen gezondheid en de gezondheid van het milieu bewust kunt maken!

De werkvorm kan per bijeenkomst verschillen. Ester kan een powerpoint-presentatie geven, ze kan in gesprek met de zaal gaan zodat het meer een meningvormende bijeenkomst wordt of het is mogelijk om een werkvorm te kiezen waar mensen met concrete plannen of ideeën naar huis gaan.

Reacties

Reacties van mensen die bij de basispresentatie aanwezig waren in een (uitverkochte) boekhandel:

"Ester heeft de gave op een volstrekt natuurlijke wijze te vertellen (terwijl ze het verhaal waarschijnlijk al vele malen heeft verteld), doet dat met humor en weet op een soepele manier in te gaan op vragen/reacties vanuit het publiek. Ze zou het ongetwijfeld ook prima doen in het reguliere onderwijs. Wat mij betreft 5 sterren."
"Hoewel ik een verpleegkundige achtergrond heb en over veel ‘basisinformatie’ beschik, ben ik gegrepen door de inhoud van de presentatie, de humor en de voelbare gedrevenheid van Ester Bertholet. (5 sterren!)"
"De lezing van Ester Bertholet over gezond ouder worden aan de hand van voorbeelden uit de Blue Zones (plekken waar mensen langer en gezonder leven) was heel interessant en leerzaam. Esther is een zeer inspirerende vrouw. Vijf sterren."

Reactie van deelnemers aan een (uitverkochte) presentatie in een wijkcentrum:

"Ester Bertholet spreekt met kennis en inlevingsvermogen over ouderen. Ze legt het belang van ‘op de persoon toegesneden’ zorg uit en de waarde die dat heeft voor de individuele patiënt." (Nico Vos)

Reactie van bestuurders (waaronder huisartsen) na een masterclass:

"Wat een enthousiasme. 
Je gunt elke oudere zo'n 
begeleiding!"
"Prachtig werk, wat een ondernemer en doorzetter. Enorm geraakt door wat Ester bewerkstelligt."

"Pracht combinatie van theorie en praktijk, transformatie én lef. Indrukwekkend en inspirerend betoog."

Tarief

Het tarief voor een presentatie is afhankelijk van de doelgroep en het beschikbare budget. Met een vrijwilligersorganisatie wordt een ander tarief afgesproken dan met een grote congresorganisatie.

Meer informatie

Als u meer informatie wilt, of een presentatie wilt aanvragen, neem dan contact met Ester op.
Folder- en postermateriaal voor de verschillende presentaties zijn beschikbaar.